DİJİTAL TAKİP VE YÖNETİM SİSTEM YENİLİKLERİ

DİJİTAL TAKİP VE YÖNETİM SİSTEM YENİLİKLERİ

 

21. yüzyılın ilk 20 yılı bir çok alanda yenilenmenin yaşandığı  ve daha da önemlisi var olanın geliştirildiği bir yüzyıl oldu. Sonlu olduğunun farkına vardığımız yerküremizin kaynaklarını sonsuza kadar kullanamayacağımızı fark ettik ve bunun neticesinde geri dönüştürülebilir teknolojiler ve sanayi ekipmanlarının endüstride ön plana çıktığını gördük.

Farkındalığımızın belki de en önemli noktalarından birisi de enerji kaynaklarımızı verimli kullanılması oldu. EKO Endüstri olarak biz de yüksek elektrik enerjisi gerektiren otomotiv parçalarının dayanıklılığını artıran basamaklardan biri olan ısıl işlem prosesimizi dijitalleştirmeye karar verdik. Bu süreçte ana hedefimiz daha kontrollü bir süreç yönetimi ve israf edilen en ufak enerjinin dahi önüne geçmek  oldu.

 

Bu hedeflerimizi endüstri 4.0 doğrultusunda manuel müdahale gerektiren uygulamaları kaldırarak kablosuz müdahale olarak adlandırdığımız fabrika içinde kurulu server üzerinden gerekli görülen durumlarda müdahale etmemize olanak sağlayan birtakım yenilikler ile gerçekleştirdik.

 

Fabrikamızda 9 adet kuyu tipi ve 3 adet vakumlu olmak üzere 12 adet endüstriyel fırın bulunmaktadır. Fırınlar 800 C’ye kadar yükselebildikleri için bu ısılara dayanıklı teller ile sarılıdırlar. Yüksek ısı ve yüksek hassasiyetli kontrol gerektiren bu fırınlarda ilk olarak işe kablosuz izleme ve müdahalenin ön basamağı olan fırın panolarının yenilenmesi ile başladık. PID kontrol yapabilen, internet üzerinden haberleşme yapabilen sıcaklık kontrol cihazlarını panomuza dahil ettik ve ardından yavaş anahtarlama yapan kontaktörlerimizin yerine hızlı ve güvenilir anahtarlama yapan ve böylece ısı kontrolünü maksimum seviyeye çıkaran SSR’leri ilave ettik. 

 

Haberleşme panomuz ile birlikte asıl hedefimiz olan güvenli ısıl işlem prosesi, hızlı müdahale ve dijital ortamda izlenebilirlik özelliklerimizi fırınlarımıza kazandırdık. Isı kontrolü tamamen operatör kontrolünde iken yeni kurulan sistem ile ısı kaybetmeden yeni sarj yükleyerek hem kapasitenin etkin kullanımı sağlanmış olacak hem de enerji israfının minimum 10% oranında azalmasını bekliyoruz.

Geri dönüşüm ve sıfır israf hedefimizin bir diğer adımı olan kağıt ile takibi yapılan proseslerimizi dijital platforma taşıma projemizin devamı ise soğuk dövme bölümümüzde gerçekleştirildi. Soğuk dövme preslerimizin adet ve arıza takibi haberleşme panomuzun entegrasyonuyla bilgisayar ortamına taşınmış ve kağıtlar ortadan kaldırılmış oldu. Bu çalışmanın kazanımı olarakta OEE çalışmalarımıza ayna tutmasını ve kayıp analizlerinin daha etkin yapılabilmesi hedeflenmektedir.

 

Eskiler; “Bir işi ölçemezsen, o işi yönetemezsin.” derler. 

İşinizle ilgili veri toplamak yalnızca yaptığınız işin yarısıdır. Bu veriler aynı zamanda tutarlı, doğru ve organize olmadıkça, onları raporlayamazsınız ve bu çalışmanın size herhangi bir etkisi olmamış olur. Dijital veri toplama ile Tutarlılık, Analiz edilebilirlik, Erişebilirlik, Sürdürülebilirlik kazandığımız faydalar oldu.

EKO Endüstri, metale şekil veren, inovasyona açık ve müşteri odaklı bir firma olup; 1999 yılında Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulmuştur

İletişim

© 2022, Eko Grup Şirketleri

Tüm Hakları Saklıdır.

© 2022 Aegeis Bilişim Teknolojileri